גלובוס מנוער, אך עדיין לא מעורבב לגמרי
בצל השערוריות והחרמות, גלובוס הזהב, הטקס שידע ימים יפים רוצה לעשות קאמבק
ב 2021 הלוס אנג'לס טיימס פרסם מאמר ש"מגלה" שבין 90 חברי "איגוד העיתונאים הזרים" הגוף "ללא מטרות הרווח" שהפעיל מאז 1944 את פרסי 'גלובוס הזהב' אין אף חבר שחור. זה לא היה המאמר היחיד של הל.א. טיימס שחשף שערוריות כאלה ואחרות על ה HFPA, למעשה היו 50 כאלה, מעין "מתקפה" רבתי על הגוף.
לפחות מבחינת הוליווד עצמה לא היתה באמת שום "חשיפה" במאמרים האלה, כי כולם ידעו הכל גם קודם. ידעו שהאיגוד הזה מושחת, או לפחות מפוקפק, שהוא לא מקצועי, שהפעילות הפילנטרופיות שהוא מעורב בהן נגועות. ג’ימי קימל (שעובד כמנחה של טקס האוסקר בין היתר): “כולם יודעים שמדובר בפרסים לא אמיתיים. מדובר בחבורה של שליחים על אופניים שהבינו יום אחד שהם יכולים לקבל ארוחות ערב חינם אם ייסדו את הארגון הזה. אני לא יודע למה זה לקח כל כך הרבה זמן לכולם להבין את זה. כולם יודעים שאם תעניק איזה גביע, מישהו יבוא לקחת אותו”.
אבל מהרגע שזה נחשף לציבור, הרבה מהכוכבים והאולפנים הסירו את ידיהם ושמותיהם מהארגון. הגדילו לעשות "לוחמי הזכויות" טום קרוז וסקרלט ג'והנסן שהחזירו במחאה את הפרס שברשותם. NBC, הרשת ששילמה את הסכום המופרע לגמרי - 60 מליון דולר לשנה - בשביל הזכות לשדר את הטקס, זכתה סוף סוף בתירוץ מושלם לסיים את ההסכם הגרוע.
למה הוליווד שיתפה פעולה עם זה עד אז? ובכן, האיגוד ידע להרים מסיבה מוצלחת, הקהל אהב את זה, והטקס שימש את האולפנים לקדם סרטים לקראת האוסקר. זו הייתה פלטפורמה פרסומית-שיווקית ולאף אחד לא באמת היה אכפת מיהם השופטים. קהל הצופים (יש לומר אולי צופות כי הוא מסורתית מורכב ברובו מנשים מבוגרות) רצה בסהכ עוד הזדמנות לראות סלבריטיז חוגגים, מסתכלים זה על זו, ונהנים מהחיים כמו שרק בהוליווד יודעים.
אבל המאמרים עשו את שלהם וב 2021 ’גלובוס הזהב’ נזרקו מהטלוויזיה וערכו טקס מצומצם. ב 2022 אחרי NBC הודיעה שלא תשדר ודרשה פומבית ”רפורמה משמעותית” לא התקיים טקס כלל, ועלתה השאלה האם הדבר הזה יכול לשרוד את המשבר. אבל אז הגיע המליארדר טוד בולי, הבעלים של "דיק קלארק הפקות" שהפיקה את הטקס הזה לאורך השנים (ומפיקה גם את טקס פרסי בילבורד), החליט לרכוש את ‘גלובוס הזהב’, להפוך אותו לחברה פרטית למטרות רווח באופן מוצהר (במקום "גוף פילנטרופי" שהיה עד אז) וכמובן הכריז על רפורמה: מינוי 300 שופטים מכל העולם ומכל הצבעים והסוגים במקום 90 שהיו, הדחה של כמה חברים "בעייתיים" במיוחד, וביטול של כל מיני פרקטיקות פרסומיות שהיחצנ"ים בהוליווד לא אהבו ונאלצו לאורך השנים לשתף איתן פעולה פשוט כי לגוף היה הרבה כח. אגב, דיק קלארק היה זה ש”הציל” את האיגוד ושמר אותם ב NBC פעם מזמן תמורת הזכות ששווה הרבה כסף להפיק את האירוע.

איגוד העיתונאים הזרים (HFPA) נוסד ב 1943 ע”י כמה עיתונאים הוליוודיים. כבר בשנה לאחר מכן האיגוד החל לחלק מועמדויות ופרסים. בשנות השיא הטקס היה מביא בין 20-30 מליון צופים פר שידור, אך בשנים האחרונות במקביל לירידה בצפייה הלינארית, אחרי המגיפה והחרם, הוא הגיע לשפל של 6.8 מליון צופים, הנמוך אי פעם. השידור האחרון ב 2023 היה תחת הסכם לשנה אחת עם NBC, ואחריו בולי ניסה להוציא מכרז, אבל אף גוף שידור לא הציע את הסכומים שהוא רצה, פאילו לא קרוב. לבסוף, לא מעט בזכות השביתה, הוא הצליח לסגור עם CBS על עסקה חד-שנתית עם אופציה, שמוערכת בין 10-15 מליון. כששאלו את CBS למה בעצם היא לקחה את הטקס הנגוע הזה היא ענתה בפשטות שהם צריכים פלטפורמה כלשהי לקדם את המוצרים שלהם ואין להם מספיק תוכן כרגע. הם שיבצו את שידור הטקס מיד לאחר שידור הפוטבול של יום ראשון (שידור עתיר רייטינג), חלון בו עד כה הם נאלצו לשבץ שידורים חוזרים של 'ילוסטון'.
צריך לזכור שכל תוכניות הפרסים האלה הם בעצם פלטפורמות פרסום. מהאוסקר ועד ה SAG. זה לא שבאמת היתה שם איזו יומרה מעבר למכונת כסף, פרסום והזנה עצמית של התעשייה. מעת לעת קרה שיצירות מוצלחות קיבלו הכרה ותהילת עולם, אף אחד לא טוען שלא, אבל המהות, של הוליווד בכלל ושל תוכניות הפרסים בפרט, הייתה ונשארה כסף. כעת משהוסרה המסיכה מעל פני 'גלובוס הזהב' נותר לראות אם הוא יצליח לשחזר אפילו במעט את ימיו כקדם ולחזור להיות גוף משמעותי. האולפנים בוודאי יתנו יד כי זה באינטרס שלהם, אבל בכלל לא בטוח שכל הכוכבים יקפצו מהר על העגלה.
בגלל חוסר הבהירות הזה, השנה הגלובוס הגדילו את מספר המועמדים בכל קטגוריה ל 6 (במקום 5), כך שאם איזה סלב לא יגיע, זה לא יראה פאתטי מדי. הם גם לראשונה מגישים אוכל במסיבה. הם הוסיפו למענה קטגורייה בתחום הקומדיה (היקרה לליבה של נטפליקס אותה הגלובוס קיוו לרתום לשידור) וכמובן את הקטגוריה המופרכת לגמרי "הישג קופתי וסינמטי" כדי שיוכלו להוסיף סרטים פופולריים (ברבי, משימה בלתי אפשרית, טיילור סוויפט וכו'). מעבר לאבסורד בלתת ל’אופנהיימר’ ו’טיילור סוויפט’ להתחרות תחת כותרת אחת, כאילו מדובר במוצרים ברי השוואה בכלל, הקטגוריה "ממולכדת" ביסודה כי אם למשל 'ברבי' זוכה, עולה השאלה מי צריך את הפרס בכלל? הרי כולם יודעים מיהו הסרט הכי קופתי השנה. מהצד השני, אם 'ברבי' לא זוכה, אז מה ההגיון בלתת "הישג קופתי" לסרט שלא היה ראשון בקופות? אגב, בסופו של דבר נטפליקס בחרה ללכת עם ה SAG AWARDS (פרסי איגוד השחקנים).
ההיסטוריה של הגלובוס כבר ידעה עליות ומורדות. אחרי השביתה של 2008 היא ידעה שפל וטיפסה משם, והתקווה כרגע לפחות של המעורבים הפעם במטרה מוצהרת של רווח, היא שיש עדיין קהל שמעוניין לראות את היפים והמוכשרים מתחככים זה בזה, נתפסים בכמה רגעים מביכים, או נבוכים למשמע בדיחה אכזרית (אך מצחיקה). נותר לבעלים החדש לקוות לכמה שפחות הצהרות פוליטיות מצד האמנים בדגש על מלחמת ישראל-חמאס, כי הקהל לא סובל פוליטיקה בטקסים האלה, ויש נתונים חד-משמעיים שאנשים מצביעים בשלט כשפוליטיקה נכנסת לנאומי הזכיה. אבל למה דווקא ישראל חמאס? כי בדרך כלל בין הנכחים יש תמימות דעים סביב הנושאים הפוליטיים שעולים על הבמה (רוסיה-אוקראינה למשל) ומחיאות הכפיים מובטחות. בנושא הספציפי הזה, נדמה שגם הנוכחים מפולגים בדיעותיהם, לא פחות מהציבור הרחב.
מעבר לתקווה להעדר פוליטיקה, יש גם ב CBS (הרשת המשדרת) וגם בהפקה עוד משאלה אחת: שטיילור סוויפט (שכאמור מועמדת) אכן תגיע לטקס, כי הנוכחות שלה שווה לא מעט נקודות רייטינג. ואם היא תבוא עם בן הזוג (יש לו משחק באותו זמן, אבל הוא לא מיועד להשתתף) אז בכלל…